Akupresura jest często mylona z inną techniką, akupunkturą. Ta pierwsza dotyczy jednak naszych stóp i rąk, nie zaś igieł. Metoda polegająca na głaskaniu odpowiednich miejsc wywodzi się z medycyny chińskiej i ma przeszło 5 tysięcy lat. Wiara w akupresurę łączy się z przeświadczeniem, iż punkty na stopie odzwierciedlają także organy wewnątrz ciała. Dzięki dotykaniu tych zakończeń można pobudzić funkcjonowanie odpowiednich narządów i w rezultacie usunąć z nich ból. Nauka jeszcze nie podważyła ani nie udowodniła skuteczności działania tej metody. Ponieważ masaż ma korzystne działanie na krążenie, regeneracja narządów staje się łatwiejsza. Doprowadzana jest do nich większa ilość tlenu. Przeciwnicy tej metody mają prostsze wyjaśnienie, gdyż każdy masaż powoduje wydzielanie endorfin, które usuwają uczucie bólu. Akupresura powinna być przeprowadzana po lekkim posiłku, najlepiej dwie godziny po jego spożyciu. Receptory można zarówno opukiwać, jak i masować palcami lub odpowiednimi przedmiotami.